Saturday, January 28, 2012

Chinese & Vietnamese New Year

Üks paljudest. Part "samblaga" ütleks ma selle kohta =)

Kana jalg. Hoolimata näljast, ei suutnud ma seda süüa.

Meie väike rahvusvaheline seltskond Draakoni aastat vastu võtmas

23.01 tähistati Hiina kalendri järgi Draakoni aasta algust. Sel aastal, nagu näha, tuli see ka minu jaoks teistmoodi, kuna reeglina on see olnud senimaani lihtsalt kuupäev kalendris.
Vana aasta ärasaatmise ja uue vastuvõtmise juures kasutatakse ohtralt punast värvi, tulevärki ja paugutamist. Uue aasta vastuvõtmise riided on alati punased, sest väidetavalt ajab see eemale halva õnne ja kurjad vaimud.

Punase värvi kohta räägitakse järgmist legendi:
Vanasti algas uus aasta alati võitlusega, sest iga uue aasta esimesel hommikul tuli külla koletis Nien, kes röövis koduloomi, vilja ja isegi külaelanikke, aga eriti meeldisid talle lapsed. Et end Nien’i eest kaitsta, hakkasid külaelanikud uue aasta eelõhtul panema uste taha toitusid lootuses,
et siis koletis ei ründa. Ükskord jooksis üks lapsuke majast välja, aga Nien ehmus ja pages. Lapsuke kandis punaseid rõivaid ja külaelanikele sai selgeks, et kuri kardab punast värvi. Siitpeale saigi alguse punase, kui kaitsevärvi traditsioon aasta esimesel päeval. Lisaks sellele tähistab punane värv hiinlaste jaoks rõõmu, tublidust, tõde, siirust ja õitsengut ning külluslikkust. Siitpeale saigi alguse punase, kui kaitsevärvi traditsioon aasta esimesel päeval. Lisaks sellele tähistab punane värv hiinlaste jaoks rõõmu, tublidust, tõde, siirust ja õitsengut ning külluslikkust.

On üsna tavaline, et siinsed aasiast pärit inimesed võtavad uue aasta saabudes vaba päeva. Kuna töötasin sel päeval vaid 7-12:30, sain Draakoni aasta pidustustest osa minagi.
Aasia köök on minu jaoks küll meeltmööda, ent mõned sel päeval proovitud road ilmsalt jäävadki mulle võõraks. Näiteks kana jalg, mida pildilgi näha on... Kusjuures, see oli isegi maitsev kui sellest killukese hammustasin - ent on siiski väga raske midagi maitsmismeelele pakkuda kui nägemismeel igasugusest koostööst keeldub.

Draakoni aasta on alanud väga vesiselt ja võimsalt. Viimase nädala aja jooksul on taevast alla tulnud meeletus koguses vihma ning äikesetormidki on muutumas tavaliseks. Seems like Dragon has arrived :-)

1 comment: